Välkommen till det första att förstå!

Första kursen kommer vara att göra en korthållare med skråsöm (Design Mikael Klöfver alias Lucky Leather) men vi kommer träna  lite moment samt sömnad med några provbitar först.
(Längst ner på denna sida kan du anmäla dig till första kursen)

Här finner du informationen om några av de vanligaste verktygen som du bör ha med dig från start.

I Europa och USA slår man hål för sömnad. Det är så ni kommer se det om ni googlar videos på youtube. Att sy med skråsöm innebär att sömmen ligger på sne. Det anses vara en traditionell sadelmakarsöm. Att lära sig behärska en skärsyl och få sticken jämna är en gammal anrik teknik, inte allt för lätt att få det rakt och jämt men det är så vi kommer göra. Vi kommer kanske vid någon produkt framöver slå hål också för att ni ska få prova de fördelar det kan ha.
 

Skärsylen:
Vi börjar med skärsylen då vi redan pratat om den. 
Den är "diamantformad, dolkformad" och skapar ett avlångt snitt i materialet till skillnad från en rundsyl.
Om man slipar båda eggen och spetsen skarpt så underlättar det en hel del då man ska sticka igenom. Det är inte alltid de har "den rätta skärpan" vid leverans från fabrik enligt mig. Ibland kan det vara tjockt läder, ända upp till 10mm,  så att den är vass är en bra förutsättning.
Att tänka på när man sticker med skärsyl för att få en jämn och fin skråsöm är att ha handen i samma vinkel i stick efter stick vad det gäller lod, våg och skärvinkel. Ni ser på bilderna nedan hur en lämplig skärvinkel ser ut. Ett sätt att förklara kan vara att översta eggen pekar på ca kl 14 och understa eggen pekar på ca kl 20. 

loading...

Knivarna:
När det kommer till val av kniv är det upp till var och en, men vass lär den vara. Att ha en halvmånekniv spar mycket på kraft och leder, att skära mycket med hobbykniv är väldigt påfrestande för handen och det går åt en hel del nya blad. Halvmånekniven har ett betydande andvändningsområde till, skiftning. Skiftning är bland annat ett moment för att tunna ut läder för fina övergångar, det kan du inte göra med hobbykniven vilket innebär att om man valt hobbykniv  behöver du ytterligare ett verktyg för det. Läderhyvel kan då vara lämpligt. På filmerna ser ni de två olika knivarna. Att tänka på vad det kommer till halvmånekniven är att ALDRIG ha fingrar eller hand framför kniven. Det kommer garanterat att sluta med en olycka, den bits ordentligt då den har en rakbladsvass klinga. Den kräver försiktighet!
Halvmånekniven har skiftning som användningsområde med underbar presition också, jag visar det i andra videon nedan och förklarar mer.
Tips är att ha båda knivarna för de kompletter ju också varandra.

Kantskäraren:
Ett lite knepigt men underbart verktyg för att runda av kanter. Man kan säga att det är ett verktyg för "finish" och för att skapa snygga kanter som sedan putsas blanka med polerträ.
Kantskäraren finns i olika storlekar, dom skär helt enkelt olika mycket. Tjockt läder vill man skära mer på för att få det runt och tvärtom. Men man klarar sig bra med nr2 eller nr3 (mellanstorlekarna) för man kan skära olika mycket med dem beroende på vinkeln i handen.

Polerträ:
Genom att fukta kanten med lite vatten och sedan gnida detta verktyg längs med kanten skapas friktion och ytan kommer bli len och fin. Den blir även en aning mörkare, Amerikanarna kallar det för "burnish" och det är ju lite det det handlar om, man bränner kanten med friktionen. Det finns även speciella kantfärger att lägga på innan polering för ett än bättre resultat. Ni kommer att märka att det blir olika svårt att putsa fint beroende på vad du har för läderkvalité.
Ett sämre läder är fnasigare och därmed tuffare att få en fin finish på, då hjälper kantfärg betydligt. Den övre biten på bilden nedan är putsad men inte den undre. Båda är kantskurna men det framträder mest på den nedre oputsade att det är skuret. Där ser det lite kantigt ut i snittet medans den övre är jämnt rund och slät. 
Det fins även ett verktyg som heter falsben som används vid polering men det tar vi en annan gång :)

Räffeljärn:
Räffeljärn använder man dels för att göra raka linjer i lädret för söm, men också för att skapa en detalj man kallar räffel. Det är helt enkelt en linje i lädret mellan kant och söm. Väldigt brukligt på alla typer av remmar. Vad man använder när man räfflar varierar. Just detta räffeljärn är lättast att hantera utan att skada narven så därför har jag valt det som tips för er. Räffelträ är ett annat alternativ men jag använder väldigt ofta en passare när det kommer till markeringen för söm. Vid själva räfflingen som detajl använder jag räffelträ eller räffeljärn för en mjuk och djup linje. 

Markeringshjul:
Med detta verktyg markerar man sömsticken för att avståndet mellan sticken ska bli jämnt.
Det följer med 4 olika hjul och de har olika långt mellan taggarna som skapar hålen. Vilket hjul man väljer är avhängt på produkt och hållbarhet men även en design fråga. Jag själv tycker det är snyggt med lite längre stick och en grov tråd på skrå.

Med det här slutar jag ge kunskap öppet.
Vill du nu lära dig mer, gå då in på hemsidan och läs mer samt köp kursen och de verktyg du behöver i shoppen.
www.km-hantverk.se

På återseende!
/Mikael Klöfver

Kontakt

Frågor, önskemål eller feedback på kursen!